הזכות להנקה כזכות חוקתית 

 

 

בשנים האחרונות מתרבים הקולות הקוראים להכיר בהנקה כזכות חוקתית .
בין השאר כבוד השופטת העליונה איילה פרוקציה התבטאה בכנס של עורכי דין ומומחים העוסקים בתחום כי יש להגן על הזכות להנקה ולעגן אותה כזכות חוקתית , בדומה לזכות לכבוד האדם וחירותו , שקיבלה עיגון בחוק יסוד מיוחס . 

במה דברים אמורים ?


למשל , כאשר רשויות הרווחה מנתקים , מסיבות שונות, תינוק יונק מאימו המיניקה , ולא מאפשרים לאם ולתינוק להיפגש לפחות פעם פעמיים ביום כדי לשמור על יכולת האם להניק , ויכולת התינוק לינוק. המציאות היא שבפועל לא מאפשרים לאם לפגוש את התינוק ולהניק אותו יותר מפעם השבוע . 


התוצאה היא שהאם סובלת מגודש של חלב, עם כל התוצאות המתלוות לכך: חום, נפיחות , דלקת של השדיים , וכאבים קשים .
התינוק מצידו, נאלץ להסתפק בבקבוק חלב עם תחליף חלב אם , שהוא כמובן פחות טוב לבריאותו מאשר חלב אם.
התינוק נחשף למחלות מעיים , ולזיהומים שונים , ולא מקבל את החיסונים שהוא יכול היה לקבל דרך ההנקה.
גם הפיתרון של שאיבת החלב באמצעות משאבה הוא פחות טוב , כי מונעים מהתינוק את הקשר הישיר עם האם, ויש פגיעה ארוכת טווח ביצירת קשר אם וילד. לא ידוע לנו כיום עד כמה מניעת יצירת קשר אם וילד תפגע בבריאות נפשו ובביטחון העצמי של תינוק לעתיד , ותלווה אותו עד בגרות , ואולי גם תגרום לו נזק כאשר יהיה הורה בעצמו ויתבקש ליצור קשר עם הילד שלו כהורה בוגר. 
לא ברור מדוע רשויות הרווחה ממהרים לנתק תינוק יונק מאימו , בלי לבדוק אפשרויות אחרות , ומבלי לשמור על זכות ההנקה של האם והילד כאחד.


כמי שטובת הילד בראש מעיניו, היה מצופה מרשויות הרווחה שלא להתעלם מהזכות להנקה , ולכבד אותה כזכות חוקתית , הנמצאת במקום מכובד ברשימת זכויות האדם . 
לפיכך יש לקרוא למחוקק לעגן את זכות ההנקה בחוק יסוד, ובמקביל בתי המשפט ישמרו על הזכות להנקה כאחת מזכויות האדם הראשוניות .